Dreamer logo

Saksamaa

GermanyViinamarjade kasvatus jõudis Saksamaale roomlaste kaudu, kes veinivalmistamiseks ka viinapuud ühes tõid ja seda juba 1. sajandil peale Kristust.
Esimene pudeldatud vein on leitud Saksamaalt ning selle vanuseks hinnatakse 325 AD.
Kliima jahenemised ning soojenemised on kas pärssinud või hoogustanud viinapuude kasvatust.

Keskaegse Saksamaa veinivalmistamise keskusteks olid mungakloostrid, mis pakkusid palveränduritele nii kehakinnitust, kui ka ööbimisvõimalust.

19. sajandi Saksa valged veinid olid samapalju hinnatud, kui Bordeaux’ punaveinid ning maksid tipp Bordeaux’ mõisaveinidega sama hinda. Kuid järgnevad suured sõjad laastasid Saksamaa ning pärssisid tugevasti ka veinikultuuri.
Enamik veinipiirkondadest jääb Saksmaa kagu- ja lääneossa ning 85% viinapuuväljadest on heledate marjade all.
Eestisse jõudis Saksa veinikultuur “Liebfraumilchi-kultuse” tipphetkel, kui see veidi magus, lilleline, puuviljane ning väga soodne valge vein oli vallutanud magusa veini tarbijate südamed.